Welkom op de website van MKA

Huidtumoren

Huidkanker is de meest voorkomende soort kanker in Nederland. Het ontstaan hiervan is voornamelijk toe te schrijven aan de zorgeloze omgang met ultraviolette straling. Deze straling komt van nature in zonlicht voor en op een kunstmatige manier bij zonne-apparatuur zoals solaria.
In de huid van het aangezicht en de hals komen een drietal kwaadaardige tumoren veel voor: het basaalcelcarcinoom (≈70%), het plaveiselcelcarcinoom (≈20%) en het melanoom  (<10%). Het basaalcelcarcinoom is goed te behandelen omdat het langzaam groeit en zich niet uitzaait . Het plaveiselcelcarcinoom groeit een stuk sneller en heeft een groter risico op uitzaaiingen. Het melanoom is de meest agressieve vorm, kan in de diepte groeien en uitzaaien naar lymfeklieren en andere organen.

De meest toegepaste behandelingen bij huidtumoren zijn operatie en bestraling (radiotherapie). Daarnaast worden kleine huidtumoren ook met behulp van bevriezing, wegbranden en fotodynamische therapie behandeld.
De controleperiode na de behandeling is minimaal 2 jaar en kan soms levenslang nodig zijn. Dat is afhankelijk van de soort huidtumor en het individuele risico op huidkanker.