Welkom op de website van MKA

Osteotomie mandibula

Voor, maar ook tijdens en na, een orthodontische behandeling met een beugel kan blijken dat de tanden en kiezen toch niet mooi oop elkaar aansluiten. Er kan een overbeet maar ook een onderbeet blijven bestaan. Het zal dan nodig zijn de boven of onderkaak zelf te corrigeren. Als een onderkaak te klein of te groot is kan die worden verplaatst door de kaak te splitsen (de osteotomie). Het splitsen gebeurd op de plek van de verstandskiezen. De kaak wordt dan verschoven en daarna weer vastgezet met plaatjes of schroefjes van titanium die meestal niet meer verwijderd hoeven te worden. De beugel die wordt gedragen blijft tijdens en na de operatie gewoon zitten. Het kan ook zijn dat de bovenkaak gelijktijdig met de onderkaak wordt geopereerd om het beste resultaat te krijgen.

Deze behandeling zal altijd in algehele narcose worden uitgevoerd en meestal moet je ook enkele dagen in het ziekenhuis blijven.

Na de operatie is er vanzelfsprekend zwelling van het gezicht. De zwelling zal langzaam afnemen en na ongeveer 2 weken is je gezicht weer redelijk normaal. De gevoelszenuw in de onderkaak functioneert vaak nog niet maximaal. Dat merk je door een ander ( doof / prikkelen / tintelen) gevoel in de lip. Dit komt vrijwel altijd weer terug. blijvende verandering in gevoel ( geheel of gedeeltelijk) komt helaas bij deze ingreep ook voor in ongeveer 4 % van de gevallen

Om de operatie en de verplaatsing te plannen worden er vóór de operatie gips modellen gemaakt die in een “modeloperatie” worden gebruikt. Je kan daarmee precies bepalen wat er tijdens de operatie moet worden gedaan. Er wordt ook een scan ( CBCT) gemaakt voor maar ook na de operatie. op de scan voor de operatie kan de loop van de zenuw in de onderkaak goed worden gezien en kan er bij de operatie rekening mee worden gehouden. De scan na de operatie laat het resultaat zien.

Na de operatie moet je nog enkele malen voor controle komen tot de orthodontist weer verder gaat met de beugelbehandeling. Als de beugel er uit is kom je terug en dan worden er door de medisch fotograaf eindfoto's gemaakt.

 

 

 

osteotomie van de onderkaak download