Welkom op de website van MKA

Osteotomie van de maxilla

Bij een correctie van de bovenkaak (maxilla) moet deze worden losgemaakt. De bloedvoorziening blijft intact via het tandvlees, maar door het losmaken van het bot kan de bovenkaak naar boven en naar voren worden bewogen en kan als dat nodig is ook gekanteld worden. Het is zelfs mogelijk dat de bovenkaak in delen wordt verplaatst om een zo goed mogelijke vorm  en positie te krijgen. De bovenkaak wordt in de nieuwe positie vastgezet met titanium plaatjes. De orthodontische beugel die wordt gebruikt blijft  tijdens en na de operatie gewoon zitten. De orthodontist gaat na de operatie door met de behandeling om de tanden en kiezen precies op de goede plaats te zetten. Het kan ook zijn dat de bovenkaak gelijktijdig met de onderkaak wordt geopereerd.

De behandeling zal altijd in algehele narcose worden uitgevoerd en moet je ook enkele dagen in het ziekenhuis blijven.

Na de operatie is er vanzelfsprekend zwelling van het gezicht. De zwelling zal langzaam afnemen en na ongeveer 2 weken is je gezicht weer redelijk normaal. Toch duurt het vele maanden voor alles weer soepel is geworden.

Om de operatie en de verplaatsing te plannen worden er vóór de operatie gips modellen gemaakt die in een “modeloperatie” worden gebruikt. Je kan daarmee precies bepalen wat er tijdens de operatie moet worden gedaan.