Welkom op de website van MKA

Apexresectie

Apexresectie (chirurgische wortelpunt behandeling)

Soms sterft  de zenuw in een tand of kies. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren na een val of klap op de tand, maar ook nadat er een grote vulling of kroon is gemaakt. De tandarts doet dan een wortelkanaalbehandeling  (“zenuwbehandeling”). Toch kan er daarna bij de wortelpunt een ontsteking optreden, die zich uitbreidt in het kaakbot een zgn wortelpuntontsteking. Dit kan zich zelfs nog lange tijd na een wortelkanaalbehandeling voordoen.

In veel gevallen heeft de patiënt er helemaal geen last van. Zijn er wel klachten dan kunnen die bestaan uit een zeurende pijn die wordt verergert door te tikken op, of te kauwen  met, de ontstoken tand of kies. Soms is er zwelling van het tandvlees of wang. Als de ontsteking doorbreekt is er een puistje (fistel) op het tandvlees zichtbaar. Af en toe wordt een antibioticum voorgeschreven als tijdelijke oplossing. Zo’n ontsteking gaat echter nooit vanzelf over.

De behandeling

Onder plaatselijke verdoving wordt een snee gemaakt. Het tandvlees wordt opgeklapt, de wortelpunt wordt met een boortje iets ingekort, de wortelpuntontsteking wordt weggehaald en het wortelkanaal afgesloten met vulmateriaal. De operatie vindt meestel poliklinisch plaats. Het tandvlees is na ongeveer twee weken genezen. De kleine holte in het kaakbot, op de plaats waar de ontsteking is weggehaald, vult zich vanzelf weer met bot.

Poliklinische controle vindt na ongeveer 6 maanden plaats, er wordt dan ook weer een controlefoto gemaakt om te kijken of er daadwerkelijk bot ingroei heeft plaatsgevonden.

Wortelpuntontsteking download