Welkom op de website van MKA

Haartong

De tongrug toont bij oudere mensen meestal een enigszins grijs, beslagen aspect. Soms is dit ook bij jonge mensen het geval. Een enkele maal kan sprake zijn van een harig aspect de zogenaamde "haartong". De kleur kan variëren van witgrijs, tot geel, bruin en zelfs zwart. Een beslagen tong of een haartong veroorzaakt meestal geen klachten. Soms echter heeft de patiënt last van een onaangenaam gevoel en een enkele maal ook van een onaangename smaak.

De oorzaak van het soms bovenmatige beslag op de tong is niet duidelijk. Er zijn geen ziekten bekend die een haartong kunnen veroorzaken. Mogelijk gaat het om een veranderd normaal afslijtingspatroon van de haarvormige smaakpapillen van de tong als gevolg van een verandering van de samenstelling en consistentie van het voedsel. De kleur kan worden veroorzaakt door pigmenten uit voedsel en dranken die tussen de haarvormige smaakpapillen blijven zitten. Er wordt wel een relatie met roken verondersteld. Niet-optimale mondhygiëne kan eveneens bijdragen aan het ontstaan van een overmatig beslagen tong.

Behandeling:

In sommige gevallen blijkt het enkele malen per dag borstelen van de tongrug met een tandenborstel of een speciale tongborstel, zonder tandpasta, tot verbetering te leiden. Daarbij moet de tongrug met enkele rustige, niet te ruwe bewegingen van achteren naar voren worden gereinigd.
Maar ook het eten van "ruw" eten( appels, wortels etc) kan al een schurend en daarmee reinigend effect geven.