Welkom op de website van MKA

Leukoplakie

Leukoplakie is een aandoening die wordt gekenmerkt door een scherp begrensde, niet wegschraapbare witte kleur. Het kan gepaard gaan met een branderig gevoel in de mond. Langdurige irritatie van het mondslijmvlies door roken, door wangbijten, door scherpe randen van tanden of kiezen of tandheelkundige restauraties. Niet altijd is een duidelijk oorzakelijke factor aan te wijzen. Leukoplakie kan overal in de mond voorkomen, en soms zelfs op meerdere plaatsen tegelijk. In een klein percentage van de gevallen kan leukoplakie overgaan in mondkanker.

De definitieve diagnose wordt gesteld door microscopisch onderzoek van een klein stukje uit het veranderde slijmvlies. Bij dit microscopische onderzoek wordt dan meteen gekeken of er al sprake is van beginnende kwaadaardige veranderingen.

Indien roken als een mogelijke oorzaak waarschijnlijk wordt geacht, wordt de patiënt geadviseerd te stoppen met roken. Soms verdwijnt de leukoplakie dan na enige tijd totaal. Blijft de leukoplakie echter bestaan, dan kan deze worden verwijderd middels een operatie of bijvoorbeeld door middel van lasertherapie..

Patiënten met leukoplakie worden regelmatig gecontroleerd. Ook als zij reeds een behandeling hebben ondergaan, worden zij regelmatig gecontroleerd. Soms komt de leukoplakie terug of ontstaat een nieuwe leukoplakie op een andere plaats in de mond.